2013. július 30., kedd

Ha kicsi a limited, toldd meg egy kötvénnyel!



Egy jó feltételekkel kiadott garancia vagy kezesség - legyen az banki és/ vagy biztosítói, jelentősen javíthatja az ügyfél versenyképességét, piaci helyzetét. A garancia fő jellemzője, hogy a garanciavállaló a kedvezményezett első írásos megkeresésére, az alapjogviszony vizsgálata nélkül fizet. Elsődleges pénzügyi garanciavállaló intézetek a bankok, biztosítók. Ezek, mint pénzügyi intézetek egymás versenytársai is lehetnek, de mi most arra szeretnék rávilágítani, hogy mennyivel előnyösebb, ha közösen szolgálunk. Szolgáljuk az ügyfelet.
  
Banki oldalról azért előnyös, ha bekapcsolódik a biztosító a garancia és/ vagy kezességvállalásba, mert megosztják a kockázatot. A Bankok az ügyfelek pénzügyi adatai, biztosítékai (pl.: ingatlan, árbevétel, szerződésállomány, számlaforgalom…stb.) és piaci pozíciója alapján évente limitet határoznak meg. A limit tartalmazza a bank kockázatvállalásának maximális értékét az ügyfél felé. melynek felhasználása az ügyfél igényétől és a bank termékpalettájától függően több részből tevődhet össze. Például:

1) hosszú lejáratú kötelezettségek (beruházási hitelek)

2) rövid lejáratú kötelezettségek (forgóeszköz hitelek)

3) kezességek, garanciák

A banknak alapvetően két esetben áll érdekében a biztosítói garancia vagy kezesség bekapcsolása:

1) ha az ügyfél a jóváhagyott limit terhére újabb hitelt kíván igénybe venni, pótfedezet nyújtása nélkül

2) ha a bank/ügyfél a limithez tartozó fedezetet csökkenteni kívánja.

A fenti két lehetőség sikere abban áll, hogy a biztosító adja ki a hatósági eljárásokhoz (vám-, adó-, jövedék-, pályázati biztosíték) szükséges garanciát, illetve kezességet (kötelezvényt) A Biztosító előzetes pénzügyi és tevékenységi kockázatelemzés alapján éves díj és 30-40 % fedezet mellett vállalja a garancia/kezesség/kötelezvény kiadását.  

A biztosító által elfogadható fedezetek között kiemelt helyet foglal el a banki viszontgarancia. Ily módon az ügyfél pótfedezet bevonása nélkül tudja akár 50-60%-kal növelni pénzügyi lehetőségeit.

Napjainkban, amikor a kockázat vállalása, mérése, terjedelme mindnyájunk számára kiemelt jelentőséggel bír, a kockázat megosztása a bank és a biztosító között a hatósági eljárásokhoz kötött biztosítékok terén új lendületet adhat a vám-, adó-, jövedéki- és pályázati biztosítékok nyújtásában.

Amennyiben további kérdése merülne fel a fenti témakör kapcsán, várjuk szíves észrevételét honlapunk Kapcsolat menüpontjában, az officium@officiumgenerale.hu e-mail címen, vagy a 288-77-14-es telefonszámon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése